Project: Elrond Network

Elrond-Türkiye
7 min readMar 14, 2021

Günaydın Blockchain inananları.

Üç yıldır blockchain teknolojisinin dünya genelinde ve ülkemde yaygınlaşması için çalışıyorum. Aslında ben bir klimatolog ve jeomorfoloğum. Temel amacım, gezegenimizdeki büyük çaplı iklim değişmelerine dikkat çekmek ve dünya genelinde sera gazlarını azaltmaya yönelik bir vakıf kurmak. Bu durumda aklınıza gelecek 2 soruya cevap vereceğim.

1-Neden blockchain teknolojisi?

Hadi böyle bir vakıf projesi için ihtiyaç duyacaklarımı sıralayalım:

a. Tüm dünyaya yayılan bir iletişim ağı.

b. Vakıf yönetiminde insandan kaynaklanan hata ya da suistimallere karşı korumalı bir “Vakıf Yönetimi.” Pek çok vakıf projesinde yönetim aksaklıkları, usulsüzlükler veya insan zaafiyetleri vakıfların sağlıklı yürütülmesini engellerken insanların da haklı olarak bağışlarım yerine ulaşacak mı şüphesine düşmesine neden olur.

c. Vakıf kayıtları için merkeziyetsiz, değiştirilemez dağıtılmış defter teknolojisi. Blockchain teknolojisinin internet ağlarına en önemli üstünlüğü Decentralized, yani merkeziyetsiz dağıtılmış defter teknolojisine sahip olmasıdır.(distributed ledger technology) Blockchain ağında bir bilgi ya da veri ağa girdiği andan itibaren ağa dahil bilgisayarlar boyunca doğrulanarak ilerler. Aynı bilgi sayısız bilgisayar ağından doğrulanarak dağılır. Yani bir merkez server yoktur. Diyelim bir veriyi değiştirip manipule edeceksiniz; hangisini değiştireceksiniz? Bu bizim Türkçede “ok yaydan çıktı” dediğimiz durum. Diyelim yüklü bir bağışı silip kaydı yok edeceksiniz; tek kelimeyle olanaksız.

d. Sınırlar ötesi bağışların toplanması için en ucuz ve en uygun para aktarım (P2P)uluslararası vakıfların önemli sorunlarındandır. Bitcoin rüzgarı dijital para büyüsünün başlangıcıdır. Satoshi’nin başardığı neydi? 3. taraf olmadan değiştirilemez kayıtlarla bir değerin aktarılmasının başarılması. Blockchain devrimi böyle başladı. İnsanlar bankalara, finans kurumlarına ihtiyaç duymadan ve onlara tonlarca para ödemeden ellerindeki değeri sınırlar ötesine dakikalar içinde aktarabileceklerdi. Gerçekten ihracat- ithalatla ilgilenenler yakından bilirler internetin sözde hızlı aktarım olanaklarında bir swift işlemi en iyimser tahminle 2 iş günü alır ve ciddi para ödersiniz. Oysa şimdi Türkiye’den Kore borsasına 3–5 dk. da coin aktarıyorsunuz. Üstelik merkeziyetsiz işlemler için blockchain teknolojisinin yeterince yaygınlaşmamasından doğan sıkıntılara rağmen.

e. Çeşitli ülkelerde çevre sorunlarının boyutu, kirlenme sınırları ve sera gazlarının takip edilmesi için sürekli veri aktarımı ve veri analizleri yapabilen bir veritabanı ve veri analiz programı. Blockchain teknolojisinin özellikle akıllı sözleşmeler kullanan Ethereum ağından başlayarak her tür veriyi doğru kurulmuş algoritmalar eşliğinde adeta yapay zeka düzeyinde sorgulayıp analiz yapabilme yetenekleri gelişmiştir.

Yukarıdaki liste böyle uzar gider. Sadece bu beş özellik bile neden geleceğin ağ teknolojisinin blockchain olması gerektiği hakkında fikir vermiştir sanıyorum.

2-Neden Elrond Network?

Yakın çevremdeki yatırımcılar ve arkadaşlarım güncel pek çok parlak proje arasından neden Elrond Network’ü tercih ettiğimi sormaktalar. Blockchain teknolojisinin sınırsız olanaklarını proje bazında hepimiz biliyoruz. Ancak mevcut blockchain ağlarında birçok önemli eksiklikler ve entegrasyon sorunları var.

a. Ölçeklenme (Scalability): Blockchain teknolojisinin en büyük sorunu ölçeklenme. Elrond Network sıfırdan yazdığı ağ mimarisinde adaptive state sharding ve SPos ile node sayısı arttıkça artan ölçeklendirmesiyle bir devrimi başarıyor. “İNTERNET ÖLÇEĞİNDE BLOCKCHAIN” Bu internette çevirmeli ağdan geniş bant teknolojisine geçmek kadar büyük bir ilerleme!

b. Hız: Blockchain işlemlerinde( Transaction) bir işlemin kesinleşmesi ağın kodlanmasında işlenmesi gereken blok sayısı ve node olarak belirlenmiştir. Sizin borsada yaptığınız bir işlemin gerçekleşti mesajını alıncaya kadar geçen süre aslında o ağdaki kabul edilmiş blok sayısına ulaşılması için bekleme süresidir. Bitcoin ağında bir işlemin kesinleşmesi yarım saat alır, Ethereumda 6 dk. Elrond ağında ise sadece 20 saniyedir.

c. Verim: Bitcoin’de başlangıçta saniyede 7 işlem gerçekleşir, Ethereum’da 15, Elrond ağında ise 15.000 işlem.

d. Sanal Makine ve Entegrasyon(Virtual machine) Akıllı sözleşme mimarisinin babası olan Ethereum ağı ile tamamen uyumlu olan Elrond, kendi sanal makinesiyle birçok kodlama diliyle entegrasyon sağlar. Son kullanıcı için blockchain programlamasında kullanımı kolay çözümler üretmiştir. Ağını kullanacak akıllı sözleşme yazarları için %30 telif hakkı gibi birçok devrimci çözüme sahiptir.

e. Elrond Network ortakları ve mainnet öncesi önemli kilometre taşları:

Elrond Network ortakları hakkında kısa hatırlatmalar yapmak istiyorum. Kaynak: Picolo Araştırma

Samsung — Samsung blockchain cüzdanı üzerine Elrond Tokeni (ERD) entegre etmektedir. Bu işbirliği Elrond’un Samsung müşteri tabanına doğrudan erişmesini sağlayacaktır.

Stake Capital — DeFi için bir finansal araç ve hizmet platformu ve staking ağıdır. Bahis ilgilenen kullanıcılara Elrond staking hizmetleri sunacak ve akıcı staking havuzlarına katkıda bulunacaktır.

Stakefish — Elrond doğrulayıcıları adına, staking ile ilgilenen kullanıcıları Elrond ağına yönlendirecek şekilde çalışacaktır.

Orion — Borsaları birbirine bağlayan tek elden likidite toplayıcı protokolüdür. Platform Elrond Blockchain ağını ve birlikte çalışabilirlik özelliklerini kullanacak, ticaret yapılmasını sağlayacaktır.

Everstake — 1 milyar dolar ve daha üzeri PoS varlıklar için kurumsal bir staking servis sağlayıcısıdır. Elrond müşterileri için staking hizmetleri sağlayacaktır.

Tailpath — Blockchain ağı üzerinde hizmet verecek olan amiral gemisidir, Elrond Network ağı üzerinden müşteri tabanı ile ulaştırma, lojistik ve tedarik zincirini kullanacaktır. Firma, Elrond Blockchain ağı ve mobil uygulaması aracılığıyla konuşlanacaktır.`

Cere Network — Elrond akıllı sözleşmelerini benimseyecek bir CRM Blockchain platformu; ödeme, emanet alma ve kimlik hizmetleri için aracılık sözleşmeleri düzenleyecektir.

Dokia Capital — Elrond doğrulayıcıları , onların aracılığı ile çalışacak profesyonel bir staking ortağı platformdur.

Band Protocol — Web 3.0 veri uzmanlığını Elrond ademi merkeziyetçi bant protokolü için kullanacaktır.

2key network — Tarayıcıların blockchain ağı düğümlerini çalıştırmasını sağlayan katman 2 çözümü sunar. Ortaklık, Elrond’un yeni başlayan sürecini daha da geliştirecektir.

Contentos — Bir içerik üretici platform olarak içerik üreticilerin makale ve yaratımlarını dağıtır. Elrond’un ilk oyun dApp’ı (CryptoBubbles) bu dağıtımdan yararlanacaktır. Binance Zinciri İttifakı — Binance zincir ekosistemini destekleyen gönüllü projeler birliğine katılmıştır.

Matic Network — Gelecekte ki blockchain araştırmaları için Elrond ve Matic arasında ortaklık inşa edilmiştir.

IOT İttifakı (TIOTA) — Blockchainden yararlanarak kaldıraç işlemleri için işletmelerin arasında ki IoT sistemlerini ölçer. İşletmeler BYN Mellon dahil, Bosch, Cicso, KPMG, Siemens, İsviçre Re’dir.

Xangle — Kapsamlı güncel token bilgileri kadar sağlayan bir platform; şeffaflığı vurgulayarak, daha iyi yatırım karar vermesini sağlar. Elrond; katı bir titizlikle hazırlanıp bağımsız raporlanan ve yayınlayan bu sürece, sıkı bir durum tespiti için katıldı.

Chainlink — Ortakların oluşturduğu yararlı ve işlevli akıllı sözleşmelerle, gerçek dünyadaki yayınlar ile etkileşime girmesine izin vermektedir.

Nash (eski adıyla NEX) — Merkezi olmayan bir dijital varlık değişimidir (DEX). Bu ortaklık, Elrond blockchain ve ERD’nin Nash’e entegrasyonunu keşfedecek, son kullanıcılar ve Elrond platformu arasındaki boşluğu kapatacaktır.

Typing dna — Kullanıcıları klavyelerini nasıl kullandıklarını öğrenen bir davranışsal biyometri şirketi. Elrond, güvenliği daha da arttırmak için biyometriyi entegre edecek

Smartbill — Faturalama için Kobi’ye SaaS hizmetleri sunan Fintech şirketidir. Muhasebe ve envanter yönetimi konularında, Elrond potansiyel entegrasyonu keşfedecektir. Güven, şeffaflık ve izlenebilirlik özelliklerini geliştirmek için platformunun

DSRL — Çeşitli dağıtım alanlarında geniş deneyime ve laboratuara sahip bir araştırma sistem kurmuştur. Araştırma-eğitim temaları ve blockchain teknolojisinin uygulanabilirliği konularında işbirliği üzerinde durulacaktır. Netopia — Romanya’da elektronik ödeme işlemcisi, 400 milyon dolardan fazla işlem onaylamaktadır. Ortaklık 6000 den fazla satıcının ERD ile ödeme seçeneğini kabul etmektedir.

Holochain — Veri bütünlüğü ile ölçeklenebilir bir dağıtılmış uygulamadır. Ortaklar teknolojiyi ve performansı artırmak için her iki platformun potansiyel entegrasyonunu keşfedecektir.

Runtime Verification — Programları aşağıdaki durumlarda analiz eden dinamik bir platform sonuç ve hata tespiti sağlar. Ortaklık; resmi doğrulama yöntemlerinde, daha iyi araştırma ve geliştirme çalışmaları doğrultusunda çalışacaktır.

Tüm gözkamaştırıcı bu özellikleri dışında Bence Elrond’un en önemli özelliği çekirdek ekibinin blockchain teknolojisine adanmışlığıdır. Elrond’un CEO’su Mincu’dan alıntı yapmak istiyorum.

Mincu diyor ki;” Elrond ekibinin birleşik uzmanlığı roket yapmak için kullanılabilir. Ancak onlar blockchain oluşturmaya odaklandılar.” İşte böyle üst düzey bir teknik ekip Elrond’u inşa ediyor. Daha önemlisi nedir biliyor musunuz? Bu ekip için mainneti blockchain dünyasına sunmak sadece başlangıç. Asıl hedefleri Elrond ağının her türden blockchain projesine ağ yazılımı olarak hizmet vermesidir. Tedarik zincirlerinden DeFi çözümlerine, Mobil oyunlara ya da Nesnelerin interneti çözümlerine hazırlar. Bugün Ethereum ağı akıllı sözleşme oluşturma özelliği ile yüzlerce projeye hizmet etmektedir. Elrond da her türden internet ölçeğinde, hız ve nesnelerin interneti gibi büyük ver algoritmalarına ihtiyaç duyan ve gezegenin çevre sorunlarına duyarlı enerji korumalı blockchain projelerinin aranan ağı olacaktır.

SON SÖZ:

Şu ana dek yazdıklarımdan Elrond ağ projesinin kısa vadeli hayalleri besleyen, spekülatif, dump/pump coin projeleriyle ilgisi olmadığını anlamış olmalısınız. Bu nedenle eğer crypto paranın yüksek volatilitesiyle kâr amaçlayan bir kısa vade yatırımcısı iseniz yanlış yerdesiniz. Mainnet aşamasında elrond, öncelikle pre-stakingi gerçekleştirmektedir. Çünkü herşeyden önce piyasadaki mevcut ERD’nin %50 sinin uzun vade stake havuzunda olması hackerlar için uğraşılamayacak kadar yüksek maliyetli saldırı anlamına gelir ki saldırmanın ekonomik getirisi olmaz. Elrond diğer yandan mainnet POS konsensusu için düğüm çalıştıracak profesyonel doğrulayıcıları hazırlamaktadır. Elrond’un PoS mekanizmasını kullanması uzun vadeli yatırımcılarına pasif gelir elde etme olanağı sunar. Burada karşılıklı kazanç fırsatı oluşur. Elrond PoS konsensusu için ERD hodl yapan Elrond yatırımcılarından oluşan topluluk desteğine ihtiyaç duymaktadır. Bu da dinamik bir ekosistemle mümkündür.

Bu gerçeklerin ışığında Elrond Network dar bir core takımdan oluşmaz. Elrond ekosisteminde Dünyanın her köşesinden projeye inanmış bir destek topluluğu vardır. Elrond Projesini sahiplenmiş dünyanın aklınıza gelebilecek her noktasında bir Elf yaşamaktadır. İşte bu nedenle Elrond Network Topluluğunda “Goodmorning” kelimesi günün her saatinde bir karşılık görür. Yani Elrond Network’de gün hiç bitmez. İşler hiç durmaz!

Yazan: N.İpek Çelik

İnceleme yapmak isteyen dostlarımız için:

--

--