Elrond Network’e Genel Bakış Mart-2021

Elrond-Türkiye
6 min readMar 14, 2021

1- Elrond Network Nedir? Elrond Ağı üst düzey ölçeklenebilirlik, birlikte çalışabilirlik ve yüksek verim sağlamak üzere kurulmuş bir kamu (open source) blockchaindir. Yani ağ mimarisine Github üzerinden tüm yazılımcılar ulaşabilir. Elrond Network, bu hedeflere benzersiz teknolojisi Adaptive State Sharding aracılığıyla ve Secure Proof of Stake (SPoS) fikir birliği mekanizmasını kullanarak ulaşır.

2- Elrond Mimarisi: Uyarlanabilir durum parçalarından oluşan özgün mimariye sahiptir. Sistemin ana unsurları:

a- NODE’lar: Elrond ağına bilginin işlenmesi ve aktarımını sağlayan cihazlar yani bilgisayarlardır.

b- Kullanıcılar: Yaptıkları işlemlerle değer iletimini sağlayan ve akıllı sözleşmeleri çalıştıran kişilerdir.

c- Validatörler (Doğrulayıcı): Stake ödülleri karşılığında Elrond’da blokları oluşturan ve doğrulayan özel düğümler (Node) yani bilgisayarlardır. Bir node’un yani bilgisayarın validatör olabilmesi için ciddi sayıda egld’u stake yapması yani ağa paylaştırması gerekir. Doğrulayıcının ağın fikirbirliğini bozacak kararla hareket etmesi stake ettiği egld’larını kaybetmesi anlamına gelir. Rastgelelilikle seçilen doğrulayıcılar dışında daha özel görevler üstlenen fisherman ve gözlemciler de ağın diğer özel node larıdır. (Elrond blok zinciri üzerinde node çalıştıran kişiler yıllık yüzde 36 gibi bir oranda ödül kazanabilir. Elrond yazılımını bilgisayarınızda çalıştırmak diğer blok zinciri projelerine kıyasla daha düşük sistem gereksinimlerine sahiptir. 4 MB RAM ve 4 çekirdekli bir PC node koşturmak için yeterlidir.

d- Gözlemciler: Ağın egld stake etmeden dolayısı ile ödüllendirilmeden veri okuma ve aktarması yapan node’larıdır.

e- Fisherman (Balıkçı): Her devirde validatör grupları rastgele seçilirler. Mevcut fikirbirliği içinde yeralmayan bazı node’lar (Gözlemci ya da validatör) o devirde önerilmeleri halinde balıkçı rolünü üstlenirler ve rastgele bir bloğun geçerliliğini doğrulayarak hacklere meydan okurlar. Karşılığında ağ tarafından ödüllendirilirler.

f- Shard’lar: Elrond ağında ölçeklenmeyi üst seviyeye taşıyan ana etmen sharding teknolojisidir. Her shard durumun (State) farklı bir görevini üstlenir (hesaplamalar + akıllı kontratlar + Veri işleme vb.) aynı anda bu kırıklar hendi işlerini yaparkan bu paralel yapının iletilmesi shard sayısına bağlı olarak artar.

g- Metachain: Metachain, shardların özel olanıdır (Bu mimaride shard sayısı değişmekle birlikte her ağ mutlaka bir metachain ve en az 2 shard’a sahiptir) Ana sorumluluğu işlemlerin işlenmesinden çok, işlenmiş parça blok başlıklarının noterleştirilmesi ve sonuçlandırılması ile parçalar arasındaki iletişimi kolaylaştırmak, doğrulayıcıların bir kaydını saklamak ve sürdürmek olan özel bir parçada çalışan blok zinciridir. , balıkçı zorluklarını işleme, ödüllendirme ve kesme den de sorumludur.

3- Elrond PoS (Secure Proof of stake) fikir birliği mekanizmasına sahip diğer sharding (zincir parçalara ayrılmış) mimarisi kullanan ağlardan farklı olarak Elrond ağında her turun başında herhangi bir doğrulayıcının o turun consensus grubunu seçmesine izin verilir. Bir node’un özelleştirilmemesi saldırıları engellemede önemli artılar getirmesi yanında herhangi bir kırıktaki herhangi bir validatörün seçimi zaman açısından da artılar sağlar. PoS’un bu özgün kullanımının önemli güvenlik artıları getirmesi de akıllı sözleşmeler ve DeFi ları çalıştıran platformda güvenilirliği katlar. SPoS nasıl çalışır? Node adayları akıllı sözleşmeler aracılığıyla ve gerekli miktarda EGLD yatırarak sisteme kaydolur. Elrond, node’lar için bir derecelendirme mekanizması uygular. Buna “selective eligibility” adını veriyor ve seçici uygunluk kullanımı sayesinden Elrond, diğer blok zinciri protokollerinden farklıdır. SPoS kapsamında, iyi bir itibar oluşturdukları için node’lar yetkilendirilmezler. Elrond’un SPoS ile önerisi ağın güvenli ve çevre dostu olduğu demokratik ve adil bir fikir birliği modeli olduğudur

4- Elrond’un Performansı: Platform mevcut olarak 15.000 TPS’i desteklemektedir. 6 saniye blok süresi, 0,001 dolar işlem maliyeti ve tesnetinde 263,000 TPS üzerinde işlem yapabilmesi tüm blokzincir projeleri içinde onu en hızlı ve ölçeklenebilir blok zinciri projesi yapar. Platform ayrıca, daha fazla düğüm ağa katıldıkça daha az depolama gereksinimleri ve iyileştirilmiş doğrusal ölçeklendirme sunar. Doğrusal ölçekleme ve paralel işlemenin birleşimi, Elrond’un mevcut merkezi çözümlerin verimini aşmasına olanak tanıyan anahtardır.

5- Vizyon: Bütün dünyada neredeyse herkesin anında erişebileceği bir finansal altyapı kurmak.

Bunun için kurduğu ortaklıklar ve genişleyen ekosistem içerisinde yüz milyonlarca insana ulaşmaktır

6- ELROND CORE TEAM: Projenin CEO’su, blockchain deneyimine 1,5 yıl boyunca (NEM Core Team) NEM çekirdek ekibinin bir parçası olarak başlayan Benjamin Mincu’dur. NEM’i küresel bir blockchain ürününe dönüştürmek için pazarlama, iş ve topluluk oluşturma çabalarına liderlik etmiştir.

Elrond’da CIO olan kardeşi Lucian Mincu, Alman hükümeti gibi müşteriler için karmaşık altyapı ve ağ çözümleri tasarlama konusunda 8 yıllık deneyime sahip bir mühendistir. Elrond’daki COO , teknoloji alanına yatırım yapma konusunda 15 yıldan fazla deneyime sahip ve hem başlangıç ​​hem de blok zinciri alanlarında aktif olan başarılı bir girişimci olan Lucian Todea’dır .

Tüm bunlar ona önemli bir yönetim, iş geliştirme, liderlik ve yatırım deneyimi kazandırdı. Elrond’daki rolüne ek olarak, aynı zamanda birkaç teknoloji girişiminin CEO’su, ortağı ve kurucusudur.

Eksiksiz ekip, tümü Elrond Network projesine kapsamlı deneyim, beceri ve yetenekler getiren 24 teknoloji ve iş profesyonelinden oluşur. Elrond’a daha da fazla teknik deneyim kazandıran projeye ek olarak 7 danışman var

7- Kuruluşu: Elrond projesi, 2017 yılında Mincu kardeşler tarafından kurulmuştur. Ancak proje 2019’da duyuruldu ve Elrond başarılı testnet sürecinin ardından Temmuz 2020’de mainnet’e alındı. Benjamin Mincu, CEO olarak çalışırken Lucian Mincu, Elrond projesinin CIO’luk görevini yürütmektedir. Elrond’u kurmadan önce, bir dijital varlık yatırım fonu olan Metachain Capital’ı kurdular. Metachain Capital ve Elrond projesinin yanı sıra, ICO’lar için analitik yayınlar paylaşan ICO Market Data adlı başka bir girişimleri de mevcut.

8- Topluluk:. Bir topluluğun büyüklüğü ve coşkusu, bir kripto para birimi projesinin farkındalığı ve benimsenmesi üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olabilir. Genel ticaret hacimlerinin yanı sıra pazarlamayı da etkilerler. Elrond topluluğunun çok iyi örgütlenmiş yerel ülke grupları var. Şu anda aktif çalışır gruplarıyla 23 ayrı ülkeye ait yerel Elrond Telegram grupları vardır. Geleneksel sosyal medya tarafında, Twitter hesabına sahip Elrond topluluğunun bugün 175.000'den fazla takipçisi var, bu da 6 ay önce sahip oldukları 16.000 takipçiye kıyasla% 900'ün üzerinde bir sıçrama anlamına geliyor. Elrond’un ana ağını piyasaya sürdüğünden beri çok fazla ilgi uyandırdığını söylemek yanlış olmaz.

Ayrıca, ekip Twitter’larında oldukça aktif ve proje hakkında faydalı güncellemeleri paylaşıyor. Facebook’da da bilgi paylaşımı yapılan sayfanın dışında sürekli güncellenen içerikleriyle resmi blog sayfası da var. İlk olarak, 35.000'den fazla üyesi olan resmi bir Telegram grubuna sahipler . Bunun, sadece 6 ay önceki grubun iki katından fazla olduğunu da hatırlatalım.

9- Dijital cüzdan uygulaması: Maiar dijital cüzdanı 31 Ocak 2021’de aşamalı güvenlik, kolay transfer (uzun cüzdan adresi yerine sadece @tag kullanımı ile rehberinizdeki herhangi bir kişiye anında bakiye transfer özelliği) özelliklerine sahip. Uygulama, Google Play Store ve App Store’da kullanıma sunuldu.

Maiar hakkında daha geniş bilgi başka bir makalede ele alınacaktır.

10- İş birlikleri: Elrond’un kurucuları ve yönetim kadrosu blokzinciri ekosistemindeki kurum ve kuruluşlarla partnerlik anlaşmalarını oldukça önemsemektedirler. DeFi alanından, NFT’ye kadar birçok farklı firma ve proje ile iş birliğine giden Elrond #hypergrowth100 kapsamında her gün iş birlikleri kuruyor ve böylece büyümede istikrar elde etmeyi amaçlıyor.

11- Sayılarla Elrond:

· Elrond 2020 Temmuz’dan beri kendi mainnetindedir.

· 4 shard (bir tanesi metachain) dan oluşan ağ mimarisinde 2000 den fazla node koşturmaktadır.

· Elrond’da node çalıştırmak ve validator olmak için 2500 EGLD stake etmeniz gerekir.

  • Piyasa değeri: 2.7 milyar dolar
  • Dolaşımdaki EGLD miktarı: 17 milyon (%55’i staking’de)
  • Piyasa payı: %0.19
  • Toplam delegator sayısı: 15 bin 395
  • Cüzdan sayısı: 310 bin 200
  • 23 Farklı Ülke ve dilin konuşulduğu Elrond Yerel Telegram Grubu var.
  • Elrond ağında akıllı sözleşme ve ağ geliştiren yazılımcılara %30 telif ücreti ödenir.
  • Elrond stakingde yıllık %36 getiri vardır.

Elrond Staking

Minimum stake açılış miktarı 10 EGLD olarak belirlenmiştir. Onaylayıcı ve delegate olarak minumum 10 gün staking sürecine dahil olabilirsiniz. 3 farklı stake yönetimi bulunmaktır. Bunlar sırasıyla; Delegate Elrond, Run a Validator ve Delegation Waitlist’tir.

Bugün ağın güvenliği ve 4 sharla koşan ağ ölçeklenebilirliğini sürdürmek için Elrond’da 2000 düğüm hazırdır. (Sayının herhangi bir an için 1920’nin altına düşmemesi için 80 yedek listesinde bulundurur)

Yol haritası

Elrond projesi, ekosistemini büyütmek için iyi tasarlanmış bir yol haritası izliyor. Böylelikle proje, teknik güncellemeleri ve iş birliklerini günlük olarak paylaşıyor. Elrond’un tanınırlığını artırmak için #hypergrowth100 adlı bir hashtag’i var. Her gün yeni bir işbirliği ya da gelişme ile yüksek aktiviteye sahip.

2021 ilk çeyrek

Maiar’ın piyasaya sürülmesi (tamamlandı)
Maiar: staking, DeFi (bu yazıyı yazarken Elrond, bu Aşamayı duyurmaya hazırlanıyor)
Merkezi olmayan borsa
DeFi 2.0 modülü
İsim servisi

2021 ikinci çeyrek

Dijital kimlik
Birlikte çalışabilirlik

Son gelişmeler

Elrond, Binance iş birliği kapsamında BUSD stabil kripto parasının Elrond ağında çalışacağını duyurması, uzun vadede Elrond için önemli bir gelişme. Aynı zamanda düşük transfer ücretleri ve ağda çalışacak merkezi olmayan uygulamalara verilecek %30 getiri özelliği de teşvik mekanizmalarının Elrond için ne kadar hayati olduğunu gösteriyor.

Bilinen Samsung ortaklığı ve yapılan ortak iş birliği sayesinde birçok merkezi olmayan uygulama, Samsung cihazları içerisinde hazır gelebilir. Bu, Elrond’un kullanıcı tabanını genişletmesinde bir katalizör etkisi gösterebilir.

Coinbase’in EGLD’yi listelemek için incelemeye alması ve yakın zamanda ABD’li müşterilerine saklama/staking hizmetini açacağını duyurması da bir başka dikkate değer gelişme.

Coingecko’nun yayınladığı rapora göre blokzincir projeleri içerisinde GitHub’da en çok geliştirici aktivitesi bulunan proje aynı zamanda Elrond oldu.

Derleyen: N.İpek Çelik

Yararlı Linkler:

https://elrond.com/tr/

https://elrond.com/blog/ecosystem/page-4/

https://docs.elrond.com/welcome/welcome-to-elrond

https://www.coinbureau.com/review/elrond-erd/?fbclid=IwAR3Kk2nFMTDoXTp6eooDelp9MgrDLbCZEO8pd3AJ3FesO10-ewY745yeNfM

--

--